Hoverboard z filmu Zpátky do budoucnosti II je skutečností

Autor: Alžběta Trojanová

Lexus - výrobce aut - se z nějakého záhadného důvodu (nápověda: reklama, reklama, reklama!!) rozhodl postavit hoverboard z filmu Návrat do budoucnosti II. Trvalo to skoro rok a funguje to! Jenom je tu několik zásadních "ale"…

Hoverboard z filmu Zpátky do budoucnosti II je skutečností

Vzpomínáte na film Návrat do budoucnosti II? Hlavní hrdina Marty McFly se tam spolu s Doktorem vydají do budoucnosti - přesněji o 30 let později do roku 2015. Svět, co stvořili filmaři, dokázal předpovědět řadu vynálezů, kterých jsme se do dnešního dne skutečně dočkali. Ať už šlo o ploché obrazovky, videochat nebo malé kapesní počítače.

Ke smůle všech jsme se ale pořád nedočkali toho hlavního - létajícího skateboardu. Přitom po tomhle vynálezu touží fanoušci už od vydání filmu. Svojí zásluhu na tom možná má i sám režisér, Robert Zemeckis. Ten totiž ještě v době před premiérou vypustil informaci o tom, že hoverboardy skutečně existují, jen se neprodávají z důvodu bezpečnosti. Byl to sice vtip, ale překvapivě na to někteří fanoušci naletěli! 

 

Od té doby se některé vědecké instituty zcela vážně zabývají možností, jak vytvořit létající skate, už několik let. S jedinou reálnou variantou přišli v roce 2011 na pařížské univerzitě - a to za pomoci supravodičů.  Aby to ovšem celé fungovalo, je nutné mít jádro skatu zmražené -196 °C a zároveň je třeba mít magnetické kolejnice, se kterými supravodič reaguje.

Zní to šíleně neprakticky, ale z nějakého důvodu se to zalíbilo v Lexusu a rozhodli se takový hoverboard postavit na vlastní pěst. Novou technologii nevymysleli, používají systém supravodičů, skate ovšem opatřili stylovým designem a dokonce postavili vlastní skatepark, speciálně upravený na jízdu na tomhle šíleném přístroji.

 

Můžete se tak podívat na stylové video, které ukazuje hoverboard od Lexusu v akci, nebo se podívat na krátký filmeček o tom, jaké šílené úsilí do výroby museli nacpat.