Závislost na hrách - proč existuje a jak vzniká?

Autor: Alžběta Trojanová

Dobře, závislost na hrách se mnohdy strašně přeceňuje, pravda ovšem je, že skutečně existuje. Proč ale hry takovýmhle způsobem fungují? Video od RagnarRoxe vám to možná vysvětlí.

Závislost na hrách - proč existuje a jak vzniká?

Na youtubovém kanále RagnarRox se můžete dozvědět, proč se lidé vlastně stávají závislí na hrách - a je to víc než zajímavé. Video totiž srovnává hru s tzv. Skinner boxem. O co jde? Základem je pokus, který navrhnul psycholog jménem B. F. Skinner, který se 40. a 50. letech věnoval chování laboratorních zvířat.

Do skinner boxu byla umístěná krysa nebo jiné zvíře, které dostalo odměnu, v případě že zmáčklo tlačítko. Zvíře tak mačkalo tlačítko v případě, že mělo hlad a žilo si vesele svým životem. Zajímavé věci se ovšem začali dít, jakmile byla odměna - tedy v tomhle případě jídlo - podmíněné ještě něčím jiným.  Když tak například zvíře muselo mačkat tlačítko pouze v případě, kdy svítí světlo, začalo se brutálně přecpávat.

Jak to všechno souvisí s hrami? Jednoduše. Jestliže na začátku máte jednoduchý progres a jste za něj postupně odměňováni, i když se hra později ztíží, máte tendence si držet stejný výkon a získávat stejnou odměnu - i přes to, že to není pro postup důležité. Nakonec vzpomeňte třeba na takové hry jako je Candy Crush Saga.

Je to poměrně zajímavá teorie, která rozhodně stojí za zhlédnutí. Nakonec spolu s tím se můžete vyvarovat i nechtěných vedlejších účinků u her. A nebo třeba budete vědět, jak se snadno nenechat oblbnout!