Zaklínač 3: Divoký hon – přehled zahraničních recenzí

Autor: Alžběta Trojanová

V zahraničí měli novináři možnost zahrát si Zaklínače 3 ještě před jeho vydáním. Dneska padlo embargo, takže se internet zavalil tunou recenzí. Samozřejmě, že všechny jásají nadšením – nic jiného jsme nečekali. Jak ale dopadl celkově? Na co si v zahraničí stěžují? Přinášíme tak výtah z nejdůležitějších webů.

Zaklínač 3: Divoký hon – přehled zahraničních recenzí

IGN - hodnocení: 9.3

Kromě obecné pochvaly nad neuvěřitelně rozsáhlým světem, kritika padá na technickou kvalitu (odehráno na PS4) a občasné zaškobrtnutí frameratu. Problém příběhu je především díky naředěnosti řadou fetch questů – na druhou stranu všechno to zachraňuje skvělý dabing a výborné dialogy (mimochodem podle IGN nepotřebujete hrát předchozí hry k pochopení příběhu). Pozitivní je i skutečnost, že vaše rozhodnutí skutečně mohou ovlivnit svět kolem vás. Autor recenze si pochvaluje celkový pocit z pořádného progresu, co se týče vybavení a schopností.

Zaklínač 3: Divoký hon

Kotaku - hodnocení: ANO

Kotaku nehodnotí číselně, ale jen zda je hra hodná hraní, nebo ne. V tomhle případě byl pak výsledek vcelku jasný. I tady padá chvála na obsáhlý, ale především neuvěřitelně detailně propracovaný svět. Postavy jsou pak chytře napsané, celkově ale příběh vyzní trochu do prázdna. Nepomáhá ani množství postav s divnými jmény. Samotný vliv na dění okolo není tak jasně patrný jako u jiných her, Zaklínač 3 to prostě necpe hráči do obličeje. Souboje jsou přirozené, stejně jako Geraltovy pohyby – na druhou stranu autor doporučuje hrát spíš na těžší obtížnost, než je „normal“, aby se člověk dočkal výzvy a musel využívat zaklínačské triky v podobě lektvarů. Drobná kritika se snáší na nepřehledný inventář (tedy v případě konzolové verze). 

P.S.: Máme pocit, že na konci recenze Kotaku trochu spoileruje s případným koncem celé hry. Takže opatrně!

Zaklínač 3: Divoký hon

Eurogamer.net - hodnocení: nemá

Eurogamer nestihnul hru dostatečně zahrát do konce embarga, a tak se číselného hodnocení zatím zdržel. Text recenze ovšem jede poměrně po stejných kolejích. Svět je nádherný a obrovský, plný neskutečných příběhů lidí, kteří v něm žijí a které máte možnost potkávat. Život ve světě Zaklínače zkrátka působí velmi skutečně, což z něj dělá jednu z nejlepších open-world her. Mírná kritika se tak snáší na souboje, které postrádají podle EG hloubku a stejně tak možnosti úprav, kterých je sice hodně, ale nejsou zvláště přesvědčivé.

  Zaklínač 3: Divoký hon

Metro.co.uk - hodnocení: 9/10

Mainstreamově zamřené Metro si také pochvaluje otevřený a rozsáhlý svět Zaklínače – i jeho živoucí obyvatele s řadou osobních příběhů. Ze začátku sice hra autorovi připomínala Skyrim a jiné fantasy tituly s otevřenými světy, ale po čase se to zlepšilo. Ačkoliv konzolová verze nevypadá tak dobře jako PC trailery, pořád je to nádherná hra, přesto trpí různými drobnými bugy a nedodělky, které by ale měly snad zmizet s "day zero" patchem. Souboje podle autora nejsou nic zvláštního, ale ani nic špatného.

Zaklínač 3: Divoký hon

GamesRadar - hodnocení: 4/5

I GamesRadar je nadšený ze světa Zaklínače, ale také tu opět padá výtka na špatný framerate. Ten ovlivnil i souboje, které autorovi nepřišly příliš rozdílné od druhého dílu a drobné změny spíše nepotěšily. Co se týče hlavního příběhu, také zrovna dvakrát nadšený nebyl, ale všechny ty vedlejší úkoly mu to plně vynahradily.

Zaklínač 3: Divoký hon

Destructoid - hodnocení: 8/10

Jedno z nejmenších hodnocení v rámci velkých webů udělil Destructoid. Ten si chválí, že se třetí Zaklínač skladbou svých questů blíží více jedničce oproti druhému dílu. Autor si pochvaluje postavu Ciri a líbí se mu, že možnosti jak se rozhodnout, nejsou jen černobílé. Nově upravené souboje pak srovnává s Assassin’s Creed. Celkově padá chvála na to, jak CD Projekt zvládl možnosti objevování světa (ať už na vodě, koni, nebo pěšky).  Nechybí ovšem ani tentokrát (opět hráno na PS4 verzi) kritika na framerate.

Zaklínač 3: Divoký hon

GameTrailers - hodnocení: 9.8

Na GameTrailers jsou v podstatě jenom nadšení. Pochvalují si dospěle působící příběh, a to včetně toho hlavního, který se v průběhu času mění a dokáže překvapit. Stejně tak jsou unešení z obrovského, nádherného světa. V rámci samotné hratelnosti pak oceňují, že mnohé Geraltovi volby se projeví až po několika hodinách hraní, takže je nemůžete obejít klasickým loadingem. Díky tomu tak i drobné úkoly působí, že mají svůj důvod. I tady je padne řeč o pohybování se po světě, tentokrát s trochou lehké kritiky na samotné ovládání. Souboje si tu naopak chválí, stejně jako možnosti, jak se poprat s monstry i za pomocí znamení a lektvarů. Ani tady nechybí poznámka ohledně drobných bugů (s vtipnou ukázkou), ale více méně nic tragického. Závěr? Nejlepší RPG, které kdy vzniklo.

Zaklínač 3: Divoký hon

Gamespot - hodnocení: 10/10

Už podle absolutního hodnocení je jasné, že u Gamespotu se kritiky příliš nedočkáme. Tady jsou zkrátka nadšení ze všeho. Ať už se jedná o zážitek z otevřeného světa, prozkoumávání, skvělý design potvor, fantastické souboje nebo výborný postupný vývoj postavy. Pochvalují si samozřejmě i velmi osobní příběh Geralta, jeho pátrání po Ciri, ale i možnost zasahovat do chodu dění světa. Pochvala padla i na grafiku, která vypadá nádherně a to včetně PS4 verze. Samozřejmě nechybí zmínka o drobných technických chybkách, ale spíš ve smyslu, že v tak dokonalé hře, jako je Zaklínač 3, prostě takovéhle drobnosti vyčnívají.

Tagy: zahraničí Zaklínač přehled recenzí best game evaaaa!

Zdroje:  IGN,Kotaku,Destructoid,GamesRadar, Eurogamer.net,Gametrailer.com,metro.co.uk