Vědecky ověřeno: Hry v co-opu z vás udělají společenského člověka

Autor: Alžběta Trojanová

Podle posledního výzkumu na Texas Tech University, vědci přišli na zjištění, že hráči, co vyzkoušeli hru v kooperaci, byli mnohem více přátelští, než ti, co hráli danou hru sami. Jaké to překvapení!

Vědecky ověřeno: Hry v co-opu z vás udělají společenského člověka

John Velez a jeho tým provedl dva pokusy. V tom prvním si účastníci vyzkoušeli hry jako Halo: Reach a TimeSplitters - jednou v kooperaci, jindy naopak v single-playeru. Na závěr měl testovaný člověk možnost potrestat dalšího hráče. Jakmile se jednalo o single-player, měli lidé chuť svůj případný neúspěch vybíjet na ostatních. Naopak když se hrálo v kooperaci, spíš než o výsledné skóre ve hře šlo účastníkům především o spolupráci a užívání si dané hry.

co-op

Kooperativní hry měly pozitivní výsledek v případě druhého pokusu. Testovaní hráli NBA Street Homecourt a následně si vyzkoušeli tzv. Věznovo dilema, což je psychologická hra, kde se museli vzdát části svých peněz, aby pomohli svým kolegům. Zatímco Vězňovo dilema jasně rozdělilo účastníky na ty, co rádi pomůžou a na ty, co ne – po zahrání si NBA Street Homecourt se rozdíly podstatně zmenšily a pomáhat chtěli i dříve neochotní hráči.

Zkrátka kooperativní hry jsou společensky prospěšné. Možná by se tak měli ordinovat problémovým žákům, nebo zločincům ve vězení. Jedno je ovšem jisté, když vám někdo bude vyčítat, že zase hrajete hry, můžete říci, že se sociálně vzděláváte.  

Tagy: vědci zjistili hraní her pomáhá

Zdroje:  Gamepolitics,newswise.com