Turecký soud musí rozhodnout, jestli je Glum zlý, nebo hodný

Autor: Alžběta Trojanová

Zní to, jak kdyby to byla zpráva z České sody, ve skutečnosti jde ale o reálný případ, na jehož výsledku leží osud jednoho muže.

Turecký soud musí rozhodnout, jestli je Glum zlý, nebo hodný

Glum rozvířil politickou scénu v Turecku. Za všechno mohl nevinný žertík. Praktický lékař, Bilgin Çiftçi publikoval na Twitteru srovnání Gluma a tureckého prezidenta Erdoğana. Na podobné věci jsme v Česku poměrně zvyklí. Problém je, že v Turecku je urážka prezidenta trestná – a to až čtyřmi lety ve vězení.

glum

Když obhajoba neuspěla s argumentem o svobodě slova, rozhodli se právníci pana Çiftçi hájit tím, že Glum vlastně nebyla zlá postava. A že si tohle netahají jen tak z prstu dokázali dopisem od Petera Jacksona, Fran Walsh a Philippy Boyens – tedy scénaristického tria filmové verze Pána prstenů.

Argument se pak opírá především o fakt, že na obrázcích není ani tak Glum jako Smeagol   - tedy pozůstatek té hodné, Prstenem nezničené existence hobita, kterou Glum býval. Jak se zdá, turecký vrchní soudce Pána prstenů neviděl, a tak podle tureckých médií přizval experty, kteří mají rozhodnout, jestli tedy Glum skutečně zlý je, nebo ne.

Verdikt by měl padnout 23. února, tak nezbývá než Glumovi i panu Çiftçi držet palce!