Studie říká, že je jasné spojení mezi násilím a hrami - vědci se ale bouří

Autor: Alžběta Trojanová

Američtí vědci říkají, že když budete hrát hry, stane se z vás masový vrah.

Studie říká, že je jasné spojení mezi násilím a hrami - vědci se ale bouří

Americká asociace psychologů přišla se studií, která potvrdila, že existuje spojení mezi agresí a počítačovými hrami. Podle výsledků studie jsou násilné hry jeden z rizikových faktorů, což může vést k agresivnímu chování. Asociace tak navrhla americké organizaci ESRB (která se stará o věkové doporučení her), aby se ve své práci více zaměřili na posuzování násilných scén ve hrách.

Výsledky studie ale vyvolaly řadu nesouhlasu. Logicky jak ze stran hráčů, tak ale i ze stran samotné vědecké obce. Ta nařkla Asociaci, že pro své závěry nemá dostatek důkazů a jednoduše vaří z vody. Údajně to má být i z důvodu toho, že sedmičlenná komise, která studii posuzovala, má čtyři členy se silným anti-mediálním zaměřením a předsudy vůči hrám. S tím může souviset i věkový průměr komise, který je nad 50 let.  

násilí

Ostatně to není poprvé, co Asociace vydala podobné prohlášení a vždycky to bylo stejné. V roce 2013 dokonce vznikl otevřený dopis 230 vědců, kteří s postupem Asociace nesouhlasili. Na jejich straně stojí navíc řada výzkumů, které naopak spojení mezi násilím a hrami vyvrací. Například v roce 2012 na Západní Michiganské univerzitě testovali přes šest tisíc studentů a výsledek byl, že hry naopak projevy násilí dokonce snižují. Jistou věrohodnost Asociace tubírá i fakt, že na nařčení od svých kolegů nijak nereaguje a odmítá o svých výsledcích jakkoliv diskutovat.

 

Tak co? Máte v tom teď spíš hokej? Tak pro vás máme jedno doporučení! Mrkněte na výbornou epizodu Penna a Tellera, kde téma násilných her velmi pěkně zpracovávají. A se vcelku překvapivým závěrem.