Simulace pro VR, která vás má zbavit strachu z pavouků

Autor: Zuzana Cinková

Dělá se vám špatně z pavouka i v případě, že jej vidíte jen na obrázku? Tak to gratulujeme, trpíte úzkostí z pavouků zvanou arachnofobie. Na virtuální realitu nedávno dorazila simulace, která vás má postupně zbavit tohoto strachu z osminohých chlupáčů.

Simulace pro VR, která vás má zbavit strachu z pavouků

Setkáváte se s nimi všude. V koupelně, ve skříních, v posteli, autech či venku na zahradě a všude je vám z nich nepříjemně. Ale jsou součásti našeho každodenního života jako spoustu dalších věcí, kterým se nevyhneme, jako například váš šéf a asi se nikdy nedočkáme simulátoru toho, jak z něj nemít husí kůži. Ale i přes to všechno IgnisVR vydal program, který vás má pomalu připravit na bližší setkání s pavouky pomocí psychologické terapie.

Arachnophobia

Ocitnete se v příjemné místnosti, kde máte ruce na stole a nemůžete s nimi hýbat A to po celou dobu simulace. Jsou jak přilepené vteřinovým lepidlem. Celá terapie má pět levelů. V prvním se na stole vedle vaší ruky objeví pavouk zavřený v láhvi. Ne zrovna prďola, ale pořádné chlupaté pavoučisko. A hýbe se. Dokážeme si představit, že spousta lidí nedá ani tento level. V dalším jsou pavouci v láhvi tři. Pokud se dokážete dostat dále, aniž byste si strhli VR z hlavy, tak vás čeká pavouk na stole blízko vaší ruky. Smutně kouká a pak se rozjede směrem k vaší dlani, se kterou nemůžete ani hnout. Ve čtvrté vás čeká plný stůl pavouků. Je to hodně creepy i pro nás, kteří nemáme z pavouků vůbec žádný strach. A v posledním levelu je pavouky pokryté všechno. Stop, podlaha i stěny. A v čem vlastně léčení fóbie spočívá? Když se cítíte vyděšení v levelu dvě, tak se vraťte do levelu jedna, chvíli koukejte na pavouka ve sklenici a zas se vraťte do druhého kola, dokud vás to osminohé stvoření nepřestane děsit. A takto se propracujte až na konec simulace.

Upřímně si nedokážeme představit, že by tohle mohlo fungovat. Fóbie se jen tak lehce zbavit nelze a pokud opravdu touto hrůzou trpíte, určitě neprojdete ani prvním levelem. Ale pokud máte zájem to přece jen vyzkoušet, tak simulaci s názvem Arcahnophobia od IgnisVR je naleznete právě teď na Steamu.