Připomeňte si, jak vypadaly známé hry před 15 lety a jak vypadají nyní.

Autor: Radek Smola

Videohry už za sebou mají, stejně jako technologie, dlouhou cestu. A s příchodem virtuální reality je toho ještě stále hodně před námi. Občas je dobré hodit zpátečku a připomenout si, co jsme vlastně hráli docela nedávno. Dost možná tak najednou oceníte dnešní grafiku ve hrách.

Připomeňte si, jak vypadaly známé hry před 15 lety a jak vypadají nyní.

Lara Croft je známá představitelka série Tomb Raider. Děti budou znát tu verzi napravo z Rise of Tomb Raider (2016). Milovníci hranatých prsou a zpravidla ti starší zase znají původní verzi nalevo (1996).

Lara

Vzpomínáte na první Call of Duty? Ta proměna se současnou generací je naprosto dechberoucí. Jak daleko asi ještě může série zajít se jistě dozvíme v další videohře. První obrázek je z roku 2003 a prvního Call of Duty. Druhý je z Call of Duty: Black Ops III (2015).

COD

Bojovky nemá každý rád, ale pokud vám něco říká slavný Mortal Kombat, dost pravděpodobně vám něco řekne i série Street Fighter. Ta shodou okolností přivítala před pár týdny na světlo světa nový díl. První obrázek pochází z verze roku 1987. Ten druhý pak z verze Street Fighter V, který vyšel v roce 2016.

Street Fighter

Mario Kart 64 si prorazil cestu na Nintendo konzole v roce 1997 a díky jeho roztomilé grafice si drží svůj originální vzhled dodnes. Mario Kart 8 z roku 2014 je ovšem docela jiné kafe. Yoshi v obou případech vypadá na motokáře jako správný legendární závodník. Teď už jen najít další hvězdičky.

boom1

Jeden z neuvěřitelných superhrdinů Sonic má snad víc videoher a seriálových adaptací než Simpsonovi. Poměřovat se snad už jen může s Pokémony. SEGA si svého modrého ježka hýčká jak to jde. A dokazuje to i vylepšenou grafikou nových her. Naposledy například v Sonic Generations z roku 2011. Podobnou scénu ve 2D můžete vidět v původním Sonic the Hedgehog (1991).

boom4

A v našem výčtu nesmí chybět klasika: Princ z Persie (1989). Na něm se demonstruje síla grafiky opravdu velmi jednoduše. Moment při kterém získáte vůbec poprvé meč je nepopsatelný. Podobně tomu je s mečem a prvním kosením kostlivců ve Forgotten Sands (2010).

princ

A na závěr něco pro ty z vás, kteří milují sport. První FIFA vyšla roku 1993 a už tehdy dominovala platformám i technologickému zpracování. Podívejte se na realistické znázornění míče. Kdyby nám někdo řekl, že první část obrázku má něco společného s tou druhou - asi bychom nevěřili.

fifa

Jakou herní sérii, která se graficky proměnila, máte rádi vy? Napište nám vaše oblíbené hry!

Tagy: retro grafika 3D staré hry

Zdroje:  Vlastní,Dorkly