Pár rychlých faktů o Jurském parku, které jste možná nevěděli

Autor: Alžběta Trojanová

Dneska má v kinech premiéru Jurský svět a podle prvních recenzí se zdá, že to nebude vlastně takový strašný propadák, jaký jsme čekali. Navíc v tom hraje sympaťák Chris Pratt a ochočení rapotři – počkat! Jak si vlastně někdo mohl myslet, že to dopadne špatně?? Každopádně jedno je jisté - my jsme staromilci, a tak není nad to si připomenout pár zajímavostí o prvním Jurském parku (protože ten film je pořád nejlepší. Bez debat.)

Pár rychlých faktů o Jurském parku, které jste možná nevěděli

 

I když se film jmenuje Jurský svět, většina dinosaurů v něm zobrazená, je ve skutečnosti z doby křídové, s výjimkou dvou: Brachiosaurus a Dilophosaurus

Jurský park

Animatronický T-Rex měřil přes šest metrů, dlouhý byl přes dvanáct a vážil dohromady skoro 8000 kilo. Řev vytvořili zmixováním pláče slůněte, řev tygra a aligátora se špetkou velrybího zpěvu.

Jurský park

Vědci dokázali, že T-Rexovo vidění pouze věcí, které se pohybují, je hloupost. Pokud tak nějakého T-Rexe v životě potkáte, rozhodně vezměte nohy na ramena!
Jurský park
Zvuk velociraptorů byl vytvořením smíchání několika různých zvířat. Od delfína, přes husu, mrože až po námluvnou píseň čápů.

Jurský park

Autor předlohy, Michael Crichton, byl od dětství posedlý dinosaury a představou jejich možného klonování. Ještě před tím, než vznikl samotný román, povídal si o tomhle nápadu se Stevenem Spielbergem, kterému se celý nápad líbil.

Jurský park

Na filmu spolupracoval i paleontolog Jack Horner. Díky němu tak dinosauři ztratili z původních návrhů ještěří jazyky a byli více podobní ptákům.
Jurský park
Původně měli být dinosauři ztvárnění pomocí klasické stop-motion animace, ale Spielberg nebyl pořád spokojený s výsledkem. Ve studiu ILM tak vyzkoušeli udělat T-Rexe kompletně ve 3D a pustit Stevenovi ukázku. Když to režisér viděl, byl nadšený.

Jurský park

Preprodukce k filmu trvala 25 měsíců, samotné natáčení pak probíhalo na Havaii. Během natáčení ovšem ostrovy zastihl hurikán, což způsobilo zpoždění v natáčení. Filmaři toho ale využili ve svůj prospěch a některé scény jsou tak přímo natáčené během autentické bouře.
Jurský park
Animatronický T-Rex kvůli děšti občas zlobil. Stávalo se tak, že se třeba například sám od sebe spustil, což způsobilo paniku mezi štábem (kdo by s jim divil)

Jurský park

Role Dr. Alana Granta (ve filmu ho hraje Sam Neil) byla původně nabídnuta Harrisonu Forodvi, ten to ale odmítnul s tím, že tahle role nebyl úplně jeho šálek čaje.

Jurský park

Ve filmu je ve skutečnosti jen 16 minut záběrů s dinosaury. 9 minut z toho animatronických, 7 za použití digitálních triků.

Jurský park

Steven Spielberg vydělal  na filmu krásných $250,000,000

c23b86f9394df7f5fd255c6e704de7266f38d35e.jpg__940x420_q85_crop-smart_subject_location-755,341_upscale