Jeden špatný projekt zkazil budoucnost dalším filmům podle Star Treku

Autor: Alžběta Trojanová

Fanouškovské projekty to budou mít teď zatraceně těžké!

Jeden špatný projekt zkazil budoucnost dalším filmům podle Star Treku

Možná jste slyšeli o chystaném fan-filmu Axanar. Ten vybíral peníze na IndieGoGo, kde se mu povedlo získat solidních 500 tisíc dolarů, tedy v přepočtu asi 12 milionů korun. Na klasický film to sice není moc, ale fanouškovská produkce je to opravdu epická! Digitální triky, někteří herci ze seriálu… Bohužel právě tohle všechno způsobilo, že si na celý projekt posvítil Paramount a CBS, kterým práva na Star Trek patří a skupinu stojící za projektem zažalovali.

 

Tím to ovšem neskončilo. Tvůrci Axanaru zase zažalovali zpětně Paramount. Celá situace se nesmyslně hrotila. Nakonec se zdá, že to skončilo smírem - JJ Abrams koncem května oznámil, že Paramount se chystá svoji žalobu stáhnout. Už to vypadalo na happy end, kdyby ovšem nedávno nevyšla pravidla, která jasně definují, jak může vypadat fanouškovský film podle Star Treku.

 

Nově fan-filmy nesmí mít víc než 15 minut, nesmí se v nich objevit název Star Trek, nesmí tu být použité žádné existující scény z oficiálního Star Treku, kostýmy nesmí být domácí výroby, ale pouze oficiální merchendise (a to včetně zbraní a dalších rekvizit), všichni tvůrci (ať už ze štábu nebo v rámci hereckého obsazení), MUSÍ být amatéři, stejně tak vše musí být přístupné celé rodině (takže konec zábavným porno parodiím) a v případě, že se na projekt vybírají peníze, nesmí celková hodnota vybrané částky přesáhnout 50 tisíc dolarů.

star trek

Je jasné, že Axanar porušil hend několik pravidel. Na filmu se podíleli herci z původního seriálu, jeho délka byla naplánovaná rozhodně na víc než 15 minut, kostýmy nebyly oficiální a vybrané peníze na IndieGoGo přesáhl hned desetkrát. Jak to s celým projektem dopadne, se tak ještě ukáže. Světlou budoucnost ale příliš nemá.

Tagy: Star Trek Trekkies axanar

Zdroje:  The Mary Sue