Jak snadno se nechají hráči oblafnout? Vědci zjistili, že celkem snadno

Autor: Alžběta Trojanová

Vědci nakecali hráčům, že je daná hra vylepšená -a oni jim to zbaštili i s navijákem. I když ve hře žádná změna neproběhla!

Jak snadno se nechají hráči oblafnout? Vědci zjistili, že celkem snadno

Víte, jak funguje placebo efekt? Většinou se to týká léků. Pacient dostane neškodné vitamíny s nulovým účinkem. I tak se mu ale řekne, že jde o nejnovější preparát se skvělými klinickými testy. No a světe div se, pacient skutečně cítí zlepšení, i když z léků to rozhodně být nemohlo. Zkrátka klasika.

Totally-Fake---Guardian-Of-The-Galaxy-GIF

Paul Cairns a Alena Denisova z Univerzity v Yorku začali zkoumat, jestli se stejný efekt nedá aplikovat i na hry. Vzali tak 21 testovaných nebožáků a pustili jim hru Don't Starve.

awesome

V prvním kolem jim řekli, že hra náhodně generuje mapu. Ve druhém jim ukázali vylepšenou verzi hry, kde adaptivní umělá inteligence upravuje mapy podle hráčových schopností. Tedy jak asi tušíte - něco, co Don't Starve nemá. Nic to nemění na tom, že v druhém kole byli hráči přesvědčení, že mapy byly skutečně vytvořené jim na míru.

tumblr_mbb1qoQmtX1qztwte

K podobnému závěru došla dvojice i během druhého testu se 40 účastníky. Výsledek byl totožný. A pak že hráči vydavatelům nic nezbaští!