Jak naštvat YouTube svět snadno a rychle? Tvůrci videí REACT vám to předvedou

Autor: Alžběta Trojanová

YouTube momentálně otřásá kauza, kterou způsobili Fine Brothers – kluci, co stojí za populárními videi REACT.

Jak naštvat YouTube svět snadno a rychle? Tvůrci videí REACT vám to předvedou

Určitě jejich videa znáte, nakonec tady na Booomu jsme je měly několikrát. Ať už jde o starce, kteří koukají na hry, zkoušejí si je i zahrát, puberťáky nebo děti, kteří neví, co je to kazeta… Videa ze skupiny REACT jsou zatraceně oblíbená. A toho se rozhodli využít i jejich tvůrci.

 

Nedávno v trochu teatrálním videu oznámili, že se chystají spustit nový formát – REACT World. Díky němu můžete získat licenci na oficiální REACT videa. Co to znamená? Fine Brothers vám poskytnou rady, podporu, ale i grafický formát, výměnou za podíl na vašich YouTube výdělcích. V podstatě tak chtějí něco podobného, jako dělají televizní pořady. Například taková Superstar, Talent nebo Hlas jsou soutěže, které vychází z oficiální zahraniční licence.

Potud asi nic špatného. Problém ovšem leží jinde. Fine Brothers zároveň zažádali o ochrannou známku na slovo REACT. Společně s tím pak jejich tým začal na YouTube nahlašovat veškerá videa, která podle nich poškozovala jejich autorská práva. Ve smršti postižených uživatelů byl například i YouTuber se 114 odběrateli, který si dělal z REACT World srandu.

A právě tady to začíná být problematické. Nakonec například taková soutěž, která má jasně daná pravidla se licencuje snadno. Jak ale licencovat videa, kde natáčíte něčí reakce? Příliš neurčité vymezení autorských práv a zároveň jejich agresivní vymáhání způsobily, že se Fine Brothers stali snad nejvíc nenáviděnými tvůrci na YouTube. K jejich oznámení vznikla řada parodií, reakcí a komentářů.

Co si o tom myslíte vy?