Film Pixely se tak moc bojí pirátů, že likviduje vše, co má v názvu slovo pixel - i svoje vlastní videa

Autor: Alžběta Trojanová

Hájit vlastní autorská práva je věc, která je fajn. Jenom by se měla dělat s citem a s rozmyslem. Což je rozhodně věc, která v případě Pixelů nenastala.

Film Pixely se tak moc bojí pirátů, že likviduje vše, co má v názvu slovo pixel - i svoje vlastní videa

Dneska má u nás premiéru film Pixely, který podle prvních ohlasů stojí za to - tedy pokud máte rádi kvalitní guilty pleasure a nenecháte si ujít žádný ročník Festivalu otrlého diváka. Film jsme zatím neviděli - a tak nebude soudit - rozhodně nás ale pobavila aféra s autorskými právy, která se kolem snímku točí.

 

Columbia Pictures totiž vznesla námitku na řadu videí, které obsahují v názvu slovo "pixel" za porušení autorských práv. Žádost ovšem byla natolik široká, že postihla řadu videí, které s novým filmem nemají vůbec nic společného. Problém je, že pokud je taková námitka vznesena, obvykle je video automaticky staženo, než se vyřeší, kdo má tedy skutečně pravdu.

Takový osud potkal na stránkách vimeo.com například filmeček Pantone Pixels, což je projekt, který s hollywoodským propadákem - ehm, pardon - trhákem nemá absolutně nic společného (ostatně posuďte sami). Mezi dalšími postiženými videi byl například i krátký film Pixels z roku 2010, který film s Adamem Sandlerem inspiroval!

 

Největší gól ovšem nastal v momentě, kdy Vimeo stáhlo dokonce i vlastní trailer na film. Všechno se nakonec vyřešilo a filmečky už jsou zpět online. Na druhou stranu možnost takhle sesadit beztrestně videa jen na základě použití univerzálního slova - to je dost šílené.