Další aféra kolem YouTube – tentokrát jde o kradení obsahu a vlastně je to celkem vtipné

Autor: Alžběta Trojanová

Možná že vás aférky kolem YouTube nebaví. Nakonec neustále se něco objevuje. Nedávno jsme tu měli bratry z Fine Brothers, kteří měli v plánu si nárokovat slovo React. Tentokrát tu máme legendárního uživatele SoFlo Antonia, který má tak trochu problém s kradením cizích videí. I když je to na delší povídání, rozhodně doporučujeme. Tohle je totiž vtipné. 

Další aféra kolem YouTube – tentokrát jde o kradení obsahu a vlastně je to celkem vtipné

SoFlo Antonio je tak trochu nechvalně známý na YouTube scéně. Tenhle klučina si založil kariéru na tom, že sbírá úspěšná virální videa, co zrovna frčí na internetu a jednoduše je překlápí k sobě na facebookovou stránku.

soflo

Ta má momentálně k sedmi milionům fanoušků, a v průměru mají jeho videa okolo jednoho milionu zhlédnutí. Kdyby to všechno byla vlastní tvorba, tak bychom mu mohli jenom poblahopřát k úspěchu. Problém je, že SoFlo jednoduše krade obsah jiným, kteří tak přichází o možnost získat peníze například z reklamy na YouTube.

5OzgD7M

SoFlo má s tímhle problémy už dlouho a řada jiných youtuberů na jeho poněkud nefér praktiky upozorňovala. Největší pozornost ovšem v posledních dnech získala videa z kanálu h3h3Productions. Ti se věnovali SoFlovým videím už dřív, tentokrát ale celá věc nabrala na obrátkách. V jednom ze svých posledních videí přišli na celkem zajímavé poznatky.

Ve zkratce:

  • Facebook zrušil jejich parodickou stránku (bez upozornění) a všechny přihlášené odběratele automaticky přiřadil k oficiální SoFlo facebookové stránce
  • Facebook spolupracuje se SoFloem na monetizaci videí, i přesto že je známý kradením cizího obsahu
  • SoFlo si vytvořil falešnou stránku, která krade cizí obsah. SoFlo pak uvádí jako zdroj právě tuto falešnou stránku (a nemusí tak řešit skutečné majitele videa)

Reakce na video na sebe nenechala dlouho čekat. Jen tři hodiny po uveřejnění dostali h3h3Productions dopis, ve kterém zástupci SoFlo kanálu hrozili žalobou. Humorné je, že v další komunikaci se sami přiznali k aktivní spolupráci s falešným účtem, ze kterého čerpají videa.

Nakonec SoFlo udělal sám parodické video, ve kterém si dělá srandu z Ethana z h3h3Productions, ale i sám ze sebe. Je to tak strašně trapné, až je to geniální. A za to klobouk dolů. Na druhou stranu nic to nemění na tom, že originální obsah na kanále SoFlo jen tak nenajdete.

Jak celá tahle aférka ještě dopadne, to je ještě otázka. Vzhledem k tomu, že ale zatím všechna videa, co k tomu vyšla, byla zatraceně vtipná, tak se ani nezlobíme a rádi si na další vývoj počkáme.