7 zajímavostí o sérii Mafia + galerie nahatých děvčat z Playboye

Autor: Alžběta Trojanová

Včera nám vyšel trailer na Mafia III, a pokud se stejně jako my nemůžete dočkat, pojďte se s námi mrknout na několik zajímavostí o téhle herní sérii.

7 zajímavostí o sérii Mafia + galerie nahatých děvčat z Playboye

Série Mafia je v podstatě takový náš klenot. Není tak od věci si připomenout nějaké ty zajímavosti, které jste možná o téhle sérii nevěděli.

Auta, co neznáte

mafia

V první Mafii najdete přes padesát vozů, které odpovídají dobovému zasazení. Problém je, že značky už nesedí. Bylo to z toho důvodu, že studio chtělo použít reálné vozy, ale nepodařilo se jim získat licenci. Všechny názvy automobilek tak museli přejmenovat. Ve hře proto narazíte na Bolt, což je původně Ford, Ceasar je zase Alfa Romeo, auta Celeste Marque jsou původní Mercedes-Benz a pěkně německy znějící Schubert je ve skutečnosti Chevrolet.

Soundtrack nesedí

 

Všichni milujeme soundtrack k první Mafii - i ti, co hru nehráli. Jenže je tady jeden malý problém. Mezi písničkami totiž najdete i skladby od Djanga Reinhardta, které v době, co se odehrává příběh, buď ještě neexistovaly, nebo teprve vznikaly. Například naprosto ikonické Belleville vyšlo až v roce 1942. Ale koho by to trápilo!

Dabing válel i v zahraničí

 

Na český dabing Mafia nedá řada hráčů dopustit, za zmínku ale přitom stojí určitě i ten americký. V tom si totiž střihli svojí roli herci ze slavného amerického seriálu Rodina Sopránů - což je ne náhodou seriál, který pojednává o rodině mafiánů.

Metalové easter eggy

mafia

První Mafia měla řadu různých easter eggů, ale jeden z nich patří rozhodně mezi ty nejroztomilejší. Při misi se závody totiž najdete na tabuli s výsledky jména, která pro fandy metalu budou znít víc než povědomě. Autoři tam použili slavné metalové hudebníky, jako je třeba Chris Barnes, což je bývalý zpěvák Cannibal Corpse, Peter Tätgren z Hypocrisy, David Vincent z Morbid Angel, Bill Steer, Will Rahmer, Kirk Windstein a další.

Rekordman ve sprosťárnách

 

Druhá Mafia získala trochu pochybné vítězství v roce 2010 za hru s nejvíce použitím slova "fuck". Sprosté slovíčko během 12hodinové kampaně zazní víc 397krát, což vychází na jednu sprosťárnu za každé dvě minuty. Český překlad sice není tak monotématický, ale nijak mu to neubralo na vulgárnosti. Nakonec Vlastimil Zavřel, který daboval Joa, prohlásil, že Mafia II byl ten nejsprostší dabing, který kdy namlouval.

Vývojářský tým na hraně zákona

mafia

I druhá Mafia obsahuje řadu zábavných easter eggů - mezi asi ten nejznámější patří skutečnost, že plakáty s hledanými zločinci, které jsou vyvěšené všude po městě, jsou ve skutečnosti s fotkami vývojářského týmu. To samé platí i o některých jménech na schránkách. Pro některé to pak byla jedna z mála možností, jak se pod hru podepsat. Závěrečné titulky byly totiž ve finále značně osekané a řada lidí se do nich nedostala.

Plakáty z budoucnosti

 

Podobně jako v případě první Mafie i v pokračování došlo k veselé časové nesrovnalosti. Hra se totiž odehrává v roce 1950 - 1952, přičemž tu najdete všude rozházené plakáty polonahých (dnes už nejspíše mrtvých) krasavic. A kde tedy vlastně problém? Časopis Playboy vzniknul až v roce 1953! Hanbaté obrázky tak za sebou nejspíš nechal nějaký dobrotivý cestovatel v čase.