6 důvodů, proč jít na Šílený Max: Zběsilá cesta

Autor: Alžběta Trojanová

V kinech minulý týden odpálil svojí neuvěřitelně našlápnutou jízdu film Mad Max: Fury Road a ukázal tak divákům, že akční filmy mohou vypadat úplně jinak, než jsme zvyklí. Jestli stále váháte, zda jít na tenhle film do kina, odpověď je jasná: běžte! A nebo si přečtěte tenhle článek a běžte až potom.

6 důvodů, proč jít na Šílený Max: Zběsilá cesta

  • Režie se ujal George Miller, tedy chlápek, co stál za původní Mad Max trilogií

Nemusíte se bát, tady nejde o rychlokvaškové remaky, jako v případě Total Recall nebo Robocop. Tady je to poctivá práce pod taktovkou stejného člověka, který s postavou Maxe přišel na světlo světa. Tenhle úctyhodný 70letý stařík má na svém kontě neskutečný rozptyl filmů, ať už jde o Mad Max, Čarodějky z Eastwicku, nebo Babe 2: Prasátko ve městě a Happy Feet. Jak sám Miller prohlásil v jednom z rozhovorů, je jedno, co vypráví, důležité je, aby to všechno fungovalo dohromady.

 

  • Tenhle film vzniknul i přes neskutečné potíže

Celý nápad na další Mad Maxovský film vznikl původně už v roce 1998, přičemž natáčet se mělo začít v roce 2001. Ten samý rok ovšem díky útoku na Světové obchodní centrum 11. září zkolaboval australský dolar a celé náklady na produkci se vyšplhaly do absurdních výšek. Natáčení tak muselo počkat, což ovšem odneslo obsazení hlavní role. Mel Gibson nejen že zestárnul, ale stihnul napáchat i několik solidních skandálů. Místo něj se tak uvažovalo o Heathu Ledgerovi. Jenže zase ouha. Ten jaksi stihnul umřít. Kolem roku 2009 se tak začalo o Maxovi mluvit jako o animovaném filmu, aby i to naštěstí padlo. Teprve až v roce 2010 se konečně rozhodlo, že hlavní role převezmou Tom Hardy a Charlize Theron. Vyhráno ale pořád nebylo. O rok později se celé natáčení muselo přesunout do Namibie – Austrálie totiž zažila podivně vlhký rok a jejich pouště jim tak nějak zazelenaly.

  mad max

  • Většina triků nejsou digitální

Na filmu spolupracovalo na 150 kaskadérů a většina triků, které ve filmu uvidíte, je jejich vlastní práce. Digitální triky jsou tak použité hlavně na nejrůznější bouře, mračna a useknutou ruku Imperátorky Furiosy. Jestli vás pak zajímá, jak to vypadalo na samotném natáčení a co všechno jsou triky a co ne, mrkněte na video níž (i když pozor! Lepší se podívat až po filmu, ať si zbytečně nic prozradíte)

  • Film obsahuje 2,700 střihů, což je skoro 3x víc, než původní Mad Max

Původní Mad Max měl 1200 střihů na 90 minut dlouhý film – v průměru to tak vycházelo na 13 střihů za minutu. Nový Mad Max má naopak tenhle poměr 22 střihů na minutu! Rozhodně tak nehrozí, že byste se snad nudili. A pokud naopak patříte mezi ty, kteří často nechápou, co všechno se děje na plátně, nemusíte se bát. George Miller naschvál upravoval jednotlivé scény tak, aby bylo jasné, co přesně se děje a v jaké fázi se příběh nachází.

mad max

  • Nejde tu o příběh, ale o vizuál

Samotné převyprávění filmu by se nejspíš dalo shrnout do několika vět. Na druhou stranu, o to tu nejde. Jde tu o mistrovsky zpracovanou akci, ale i skvěle fungující svět. Ten patří mezi jedny z nejlépe zpracovaných z poslední doby. Všechno do sebe perfektně zapadá a je propojené vlastní kulturou, která působí uvěřitelně, i když je naprosto z jiného světa.  Když tak nastoupí na scénu Imperátorka Furiosa, je úplně jedno, co přesně znamená tenhle titul, důležité je, že to zkrátka do všeho dokonale zapadá. Dosáhnout takového výsledku přitom nebylo určitě lehké. Nakonec nenatočit trapně film, kde hlavní záporák nese označení Nadsmrťas a jeho vojáci uctívají osmiválcové motory nad svůj vlastní život - to už chce dávku geniality.  

mad max

  • Je to test, jestli přistoupíte na stejnou hru

Mad Max se snadno nemusí někomu líbit. Záleží, jestli přistoupíte na jeho hru. Tady nejde o nic hlubokého, ale stejně tak nejde jen o prvoplánovitý vizuál, který nemá za úkol nic jiného než šokovat. Mad Max je konzistentní, skvěle zpracovaný, výborně natočený a parádně zahraný. Samozřejmě, že nemusí sednout každému, ale věřte, že pokud ho přijmete takový je, ofoukne vás takovým svěžím větrem (nebo spíš orkánem), jako tady dlouho nebyl.

mad max