6 důvodů, proč je komiks Sága naprostá povinnost k přečtení

Autor: Alžběta Trojanová

Nedávno u nás v češtině vyšel první díl komiksu Sága, v zahraničí už ale trhá rekordy celé tři roky. Čím to je, že tahle naprosto ujetá space opera vzbudila takovou pozornost? Přinášíme vám hned několik důvodů!

6 důvodů, proč je komiks Sága naprostá povinnost k přečtení

Bez superhrdinů

Sága není klasický superhrdinský komiks. Co to znamená? Tak především je to autorské dílo dvou lidí. Nenajdete tu žádné hostující scénáristy, alternativní vesmíry, a nebo snad scény, které neprošly vydavatelstvím, protože nezapadají do klasického kánonu. Je to zcela originální svět, kde nejsou žádné zábrany. A podle toho to vypadá. O scénář se navíc stará Brian K. Vaughan, kterého můžete znát například díky jeho sérii Y: Poslední z mužů. O naprosto úžasnou a neuvěřitelně živou kresbu je pak postarala Fiona Staples. I když je její tvorba kompletně digitální, rozhodně to neubírá na celkovém dojmu. Jednotlivé scény jsou přehledné (což se ne všem komiksovým autorům daří) a hlavně plné emocí.

Osmioké krasavice, ale i národ s televizí místo hlavy

Saga

Další kouzlo Ságy je především v její naprosté šílenosti. Najdete tady řadu neuvěřitelných ras - ať už jde o lovkyni odměn s osmi nohama a očima, nebo celý národ, který má místo hlavy staré CRT obrazovky - tady je zkrátka všechno. Nutno ovšem přiznat, že všechny ty šílenosti fungují trochu jako dvousečný meč. Jakoby scénárista Vaughan jenom házel jednu bláznivinu za druhou a nehleděl na to, jak svět bude držet pohromadě. Naštěstí to ale všechno drží pohromadě kvalitní příběh… A navíc si tu můžete být jistí, že se rozhodně nebudete nudit. Nakonec každá kniha přinese vždycky něco nového!

Je to o rodičovství

saga

Už jsme tu nakousli příběh. Ten na první pohled vypadá poměrně jednoduše. Hlavní hrdinové se do sebe zamilují, a to navzdory tomu, že se jejich rasy vzájemně nenávidí již po několik generací. Tím, že zplodí společně dítě, pak proti sobě pošlou snad všechny a všechno ve vesmíru. Zkrátka taková romeo-juliovská klasika na steroidech. Jenže to je jen na první pohled! Ve skutečnosti je Sága především o rodičovství a o tom, jaké to je poprat se s tak zásadní změnou v životě. Na komiks, kde běhají podivné potvory s hlavou a nohama překvapivě chytré téma!  

Brutální cliffhangery

Saga19PrinceBaby

Ať už si o Brianu K. Vaughanovi myslíte cokoliv, jedno se mu musí nechat. Je to komiksový veterán s řadou ocenění, ale i spousty zkušeností. Postavy jsou tak uvěřitelné a nechovají se (i když nutno uznat, že ne vždycky) pitomě, jen aby se něco dělo. Navíc je Vaughan naprostý mistr v cliffhangerech!  Většina kapitol vás nutí téměř nedýchat a na konci každé knihy se vždycky dočkáte nějakého toho brutálního závěru, za který budete nenávidět vydavatele, že si na další pokračování budete muset nějakou t dobu počkat.

Ničeho se to nebojí

Saga

Díky tomu, že Sága vychází jako autorské dílo, nejsou tu v podstatě žádné zábrany. Zahraniční vydání speciální edice čtyř doposud vyšlých knih obsahovalo na obálce odhalené prso, které kojí dítě. V USA z toho byl poprask, ale nezdá se, že by s tím Vaughan nebo Staplesová lámali hlavu Nakonec kojení je to nejmenší, čeho se tady dočkáte. Čtvrtá knížka například začíná naprosto detailní kresbou vagíny, ze které leze novorozeně. Tady zkrátka nenajdete žádná omezení!  

Sympatické postavy

Saga

I přes všechny ty nechutnosti, blázniviny a šílenosti má ovšem Sága to nejdůležitější - a to sympatické hrdiny, kterým budete fandit, ať už stojí na kterékoliv straně barikády. A to je nakonec mnohdy to hlavní.