Šílené vaulty z Fallout série - část třetí

Autor: Alžběta Trojanová

Vaulty patří k sérii Fallout stejně jako silikony k Pamele. Tyhle podzemní kryty měly sloužit jako místo naděje v případě nukleární pohromy. Ve skutečnosti zde ale vláda uplatňovala ty nejšílenější experimenty. Jaké? To se dozvíte v našem závěrečném speciálu. Předchozí díly najdete pak zde a zde.

Šílené vaulty z Fallout série - část třetí

Vault 55

Vault číslo 55 nenajdete nikde ve hře, je součástí pouze Fallout bible (tedy souboru informací o světě Falloutu, která vznikla v roce 2002). V té se uvádí, že vault 55 studoval především, jak by se lidé chovali bez možnosti obveselení. Všechny zábavní pásky byly proto z vaultu odstraněny. Očekávaný průběh experimentu byl nezdar provázený řadou sebevražd.

Vault 56

fallout-vault

Tenhle vault úzce souvisí s předchozím. I tady byly odstraněny všechny zábavní pásky, tedy až na jedny - a to ty s obzvlášť špatným komediálním hercem. Podle vědců byla šance na neúspěch vaultu 56 ještě větší, než v případě 55.

Vault 68 a 69

fallout-vault

Jedny z nejznámějších pokusů, které jsme zatím ještě pořád neviděli ve hře, za to se o nich velmi často mluví, jsou vaulty 68 a 69. Oba dva studovali extrémní rozdíl mezi rozložením pohlaví v populaci. Zatímco vault 68 obývalo 999 mužů a jedna žena, vault 69 obývalo 999 žen a jeden muž. Mimochodem reddit má vcelku zajímavou matematickou studii, jak by to mohlo dopadnout s vaultem 68. Přečíst si ji můžete zde.

Vault 70

fallout-vault

Vault 70 také pochází z Fallout bible, ale měl se objevit i ve zrušeném projektu Van Buren - i když nejspíš jen jako zmínka. Tenhle vault patří také mezi ty veselejší. Jeho obyvatelé totiž měli speciální obleky, které se rozpadly po šesti měsících. Všichni pak byli Mormoni. Jak by silná víra v kombinaci s naháči dopadla, to se asi nedozvíme, ale podle Van Burenu měli obyvatelé nakonec založit město Nový Jeruzalém (nejspíš nudistické doupátko).

Vault 77

fallout-vault

Tenhle vault byl součástí oficiálního komiksu od tvůrců Penny Arcade. Vault 77 byl obývaný jedním mužem a krabicí plnou maňásků. Jak to celé dopadlo, to se můžete dočíst sami zde. Mimochodem oblek z vaultu 77 můžete potkat ve Fallout 3, kde se místní otrokáři zoufale bojí jistého "loutkáře".

Vault 87

fallout-vault

Slyšeli jste o Forced Evolutionary Virus, zkráceně FEV? Tenhle virus totiž může za mutanty v post-nukleárním světě Falloutu. A přesně s tímhle virem experimentovali ve vaultu 87. Cílem mělo být vytvořit populaci, která by odolala nukleárním podmínkám na zemi. Místo toho vznikli tzv. super mutanti. Ti, protože se nemohli rozmnožovat tradičním způsobem, unášeli obyvatele Pustiny a měnili je na další mutanty. Mimochodem právě tady potkáte Fawkese - super mutanta, který je vyděděnec, protože na rozdíl od ostatních nepřišel při přeměně o inteligenci.

Vault 92

fallout-vault

Pokud jste byl známý muzikant ve světě Falloutu, nejspíš jste skončil ve vaultu 92. Žádná výhra to ale nebyla. Vedlejším cílem vaultu nebylo jen zachovat umění v poválečném světě, ale také zjistit, jestli jde zadávat podvědomé příkazy pomocí tzv. bílého šumu.  Pokus byl nejprve úspěšný, později se ale zvrtnul - a to když jako vedlejší účinek začali lidé vraždit v manickém ataku. Než celý projekt skončil, dobrá polovina obyvatel tak zemřela, druhá se zase potýkala se šílenstvím. Celý osud vaultu tak nakonec skončil tragicky.

Vault 101

fallout-vault

Tohle místo musí být důvěrně známé každému, kdo si pustil Fallout 3. Právě tady totiž začínáte. Tenhle vault měl přitom za cíl nikoho nepouštět ven a zůstat v izolaci, až do svého konce. Některý - včetně vás -  se z krytu podařilo dostat, ale většina obyvatelstva zůstala pod diktátorským vedením několika generací Dohlížitelů stále zavřená. Jak to s obyvateli dopadlo se neví, předpoklad ovšem je, že pokud zůstali zavření, nejspíš vymřeli na špatný genofond.

Vault 106

fallout-vault

Experiment pro vault 106 byl prostý - deset dní po uzavření krytu vypustit ventilací do vzduchu psychotropní látky. Výsledek byl samozřejmě katastrofický. Ačkoliv někteří obyvatelé snášeli účinky drog poměrně v poklidu, u některých to naopak vyvolalo zuřivost. Právě ti nakonec zdecimovali většinu místních obyvatel. Pokud pak ve Fallout 3 tenhle vault navštívíte, psychotropní látky jsou stále vypouštěné do ventilačního systému, takže si užijete pěkný trip.

Vault 108

fallout-vault

Ve vaultu 108 měl probíhat poměrně komplikovaný experiment. Hlavní dohlížitel vaultu měl totiž rakovinu, takže bylo jasné, že nebude žít déle než 40 měsíců, a nebylo určeno, kdo ho zastoupí. Krom toho byl vault postavený tak, aby se za 20 let vyřadily zdroje elektřiny. Vault neměl ani žádné zábavné pásky pro jeho obyvatele, za to měl 3x vyšší počet zbraní. Jak by celý experiment dopadl, se ovšem nedozvíme. Obyvatelé totiž začali ještě před tím testovat klonování. Výsledek byly poškozené klony, které se staly agresivní a způsobily předčasně záhubu obyvatel.

Vault 112

fallout-vault

Slavný vault 112 si jistě pamatujete z Falloutu 3. Tady bylo ubytováno jenom 83 vybraných lidí, kteří měli žít život ve virtuální realitě. Program s několika šťastnými utopiemi vytvořil Dr. Braun, který žil v simulaci s ostatními. Po čase se ovšem začal nudit, a tak obyvatelé virtuálního světa začali trpět pod jeho terorem. Dr. Braun (toho času žijící v podobě malé holčičky) je často v rámci programu zabíjel, aby je znovu přivedl k životu a jiným způsobem terorizoval. Vault je pak jeden z mála, který vydržel dlouho dobu zcela nedotčený okolním světem.

Tagy: Fallout lore vaulty fallout 4 příprava šílené vaulty

Zdroje:  fallout.gamepedia