Co je sakra Kung Fury a proč to musíte vidět

Autor: Alžběta Trojanová

Možná se kolem vás tenhle fenomén mihnul a možná jste ho prošvihli. Jedno je ovšem jasné. Kung Fury je povinnost vidět. Je to totiž asi ten nejžhavější film, který je momentálně dostupný na Youtube. Nebo tedy alespoň za předpokladu, že máte rádi stupidní parodie.

Co je sakra Kung Fury a proč to musíte vidět

Za celým projektem stojí švédský filmař David Sandberg, který si jednoho dne řekl, že má plné zuby práce na reklamách, dal výpověď a napsal scénář k téhle šílené osmdesátkové jízdě. Příběh o policistovi, kterého sejme blesk a pokouše kobra, takže se stane tím vyvoleným, aby porazil Kung Fürhera, se zdál jako geniální nápad.

EwBQR4R (i storyboard byl naprosto geniální)

Sandberg vzal ze šuplíku svých 5000 dolarů a natočil před zeleným plátnem hromadu materiálu. Rozpočet byl ale zatraceně limitovaný (například scéna z policejní stanice je zkomponovaná z několika jednotlivých záběrů, protože si nemohli dovolit víc než jednu policejní uniformu) a množství práce k dokončení enormní.

Sandberg tak zkusil Kickstarter a asi nikoho nepřekvapí, že měl obrovský úspěch. Z původních 200 tisíc dolarů vybral solidních 630 000 a získal ke spolupráci na 30 profesionální trikařů. Díky internetové popularitě dokonce oslovil ke spolupráci samotného Davida Hasselhoffa a vznikl naprosto geniální song (viz video výše). Hoff byl nakonec celým projektem tak nadšený, že si střihnul i malé cameo.

capture

Momentálně má film dva dny po uveřejnění na 7 milionů zhlédnutí a na kontě i účast na filmovém festivalu v Cannes. A budoucnost? Sandberg řeší možnost, jak to protáhnout do celovečerního filmu (což si upřímně nejsme jisti, že je úplně dobrý nápad, ale kdo ví). Každopádně jak už jsme řekli. Tohle zkrátka MUSÍTE vidět.