Hrajete hry? Tak to máte větší šanci, že se jednoho dne sami zabijete

Autor: Alžběta Trojanová

Hry mají jednoznačně na spoustu věcí velmi pozitivní vliv. O tom snad nemůže být ani diskuze. Jak se ale zdá, ty negativní ignorovat také nejde.

Hrajete hry? Tak to máte větší šanci, že se jednoho dne sami zabijete

Skupina vědců z Texaské univerzity se rozhodla udělat průzkum hráčů ve vztahu k případným sklonům k sebevraždám. Už předchozí výzkum ukázal, že existuje jistá spojitost mezi hraním her (v počtu větším než 5 hodin denně) a sebevražednými myšlenkami. Tým se tak pokusil tuhle teorii trochu víc rozebrat.  

Gamer

Nejnovější studie se zabývala 228 studenty starších 17 let, kteří pravidelně hráli hry alespoň jednou týdně. Účastníci si pak museli vést záznam, jaké hry a kdy hráli. Vědcům šlo především o kategorie – zda šlo o akční hry, strategie, adventury nebo třeba simulace. Poté dali hráčům testy, které měli změřit, jak jsou náchylní k sebevražedným myšlenkám.

Gamer

Jak se ukázalo, ti co hráli akční hry typu Call of Duty, Mortal Kombat nebo třeba GTA, měli výsledky mnohem horší než ostatní. Podle vědců je k diskuzi, co přesně tohle způsobuje. Na druhou stranu naznačují, že za to možná může skutečnost, že se v akčních hrách setkáváme často se smrtí, mnohdy i přímo sebevraždou, což může způsobit změny v našem vnímání.

Gamer

Pokud tak hrajete často akční hry a máte občas sebevražedné myšlenky, můžete mít větší riziko, že je skutečně naplníte. Trochu depresivní závěr, že? Každopádně jestli přeci jen máte pocit, že poslední dobou více přemýšlíte nad sebevraždou, nezapomeňte, že u nás existují linky pomoci. Například Linka Linka bezpečí, (tel.: 800 155 555) funguje non-stop. A pokud dáváte raději přednost psané formě, existuje tu také chat www.chat-pomoc.cz. Tak na sebe dávejte pozor, hráči!