AKTUALIZOVÁNO: Děsivé video dorazilo do Čech. Jedná se o výhružku nebo prostě hádanku?

Autor: Radek Smola

Případ je uzavřen. Kdo se pohybuje na internetu dostatečně dlouho, mohl by znát kauzu kolem fenoménu Parkera Wrighta. Ten je takovým děsivějším polským Nejfakem. Nikdo neví, kdo za maskou stojí. Ale natočil zatím 2 docela děsivá videa. POZOR: Následující článek může vyvolat děsivé pocity. Pokračujte na vlastní nebezpečí.

AKTUALIZOVÁNO: Děsivé video dorazilo do Čech. Jedná se o výhružku nebo prostě hádanku?

11B X 1371 je fenomén, který se začal točit kolem YouTube kanálu Parker Wright. Video s tímto názvem 11B X 1371 obletělo dne 30. 9. 2015 celý svět. Všichni se zpočátku děsili, zda nejde o teroristickou výhružku nebo dokonce o záznamy nějakého psychopata. Ten prý zabil nevinnou ženu. Záznam uchovával obrázky zavražděné oběti, slovní spojení ukazující na Spojené státy americké, lokace několika území a hádanky v různých jazycích.

0101

Převážně komunita Redditu a YouTube se spojila. Začala řešit hádanky ukryté ve videu. Po několika týdnech bylo jasné, že se nejedná o výhružku a nejde ani o spojení s žádnou teroristickou organizací. To potvrdil překvapivě samotný autor videa, který vyšel na veřejnost pod jménem Parker Wright a všem dokázal, že je právě on tvůrcem.

0102

Důkazy o tom, že se jedná o umělecký zájem, můžete najít zde. Mimo jiné: Parker Wright dokonce vydal pokračování pod názvem 11B 3 1369. To je snad ještě víc creepy než původní. Obsahuje novou dávku hádanek a autor již aktivně propaguje svůj umělecký záměr.

Jeho cílem bylo upozornění na úpadek společnosti a předávkování informacemi z médií. Jinými slovy se snažil vzbudit zájem o myšlení nad věcmi do hloubky. Což se mu povedlo. Dle jeho slov, autor nikdy neočekával, že by se lidé snažili dešifrovat jeho videa.

Nyní ale k České republice. Co je to za nové video?

Upozornění: následující záběry mohou u někoho vyvolat úzkost a zděšení. Pozor na zvuk.

Co nás opravdu děsí na dnešní události je zpráva o novém videu s označením 11B X 1643. To našel ve schránce počítačové herny přímo adresované SkillZone majitel Tomáš Švec. Ihned dal o svém nálezu v dopisu vědět prostřednictvím sociální sítě Facebook. Dokonce zásilku vyfotil a dokázal tak, že pochází z Francie. Ze stejné země, kde před několika měsíci byl organizován doposud nejděsivější teroristický čin v Evropě. Tomáše jsme kontaktovali a ujistili se, že se nejedná o jeho nápad.

Zároveň upozorňujeme na tu zvláštnost, že video skutečně dorazilo poštou v obálce. Navíc expresně a na přesnou adresu. Datum podání na poště je 7. 3. 2016, 9. 3. 2016 balíček dorazil. Tomáš ho ale otevřel až dnes ráno (11. 3. 2016).

12799085_10208830098492697_7996750558951635532_n

Tomáš umístil video z CD, které bylo v obálce, okamžitě na YouTube. Video ukrývá hromadu hádanek a šifer.

OOxCRB4

Proč říkáme pozor na zvuk? Ukázalo se, že podobně jako původní videa od Parkera Wrighta, i tohle dokážou profesionálové zpět analyzovat. Dokáží tak získat obrázky, texty nebo dokonce jiný zvuk pomocí spektogramu.

wZY2FlQ

WGxT5HO

Původní video označil autor za umění. Obsahovalo zprávy, obrázky a zvuky z různých filmů, seriálů, odkazy na literaturu a pop-kulturní reference. Videa od Parkera pocházela z Polska. A měla až děsivě propracovanou post-produkci a efekty. To nelze říct o videu, které našel Tomáš. Všimněte si například slov "FUCK YOU", které spíše znevažují celou zprávu.

Pozorným zkoumáním videa můžete zjistit lokaci známého muzea vědy v Paříži. Pevně doufáme, že je to pouze reference nebo návod k řešení hádanky a ne lokalita či cíl pro nějaký útok.

12814469_1342121935813454_3350393683051049139_n

Video nahání strach kvůli klasickému neznámu. Protože video obsahuje až moc hádanek odborníci se shodují, že nejde o teroristickou výhružku. S velkou pravděpodobností jde o výtvor někoho, kdo se chce na práci Wrighta přiživit. Video zapadá do kategorie ARG (Alternate reality game) tedy o komunitně založenou hru na hádankách.

Fy7V3De

7SFDiSL

Podle všeho jde o vykradení původního nápadu Parkera Wrightera. Sice vypadá hrozivě, ale bude nejspíše neškodné. A internet teď nějakou dobu bude řešit význam a poselství, které má tato napodobenina představovat.

První teorií je využití tohoto konceptu k upozornění na slepý terorismus, který se stal ve Francii.

Další teorií je, že se jedná o součást nového videa ke Kazmově OneManShow. Vůbec bychom se nedivili, kdyby v tom měl prsty někdo z jeho kumpánů, nebo dokonce sám Kamil Bartoška. Vzpomeňte si, co dokázali s Českým lvem. Druhý expert na poznávání lidí z videí to ovšem popírá. Těžko říct, kde leží pravda.

Každopádně se případem už začala zabývat dokonce policie. Trvdí tak alespoň Tomáš. Situaci sledujeme a budeme vás informovat!

AKTUALIZACE 11.3.2016 22:38

Samotný autor původních videí Wright se vyjádřil, že s videem nemá nic co dočinění.

This is not my work ... and it's boring.

Posted by Parker Wright on Friday, March 11, 2016


AKTUALIZACE 11.3.2016 22:40

Tomáš Švec se naboural do meta-dat původního videa. A zjistil pravděpodobně uživatele stojícím za videem. Pochází definitivně z Francie.

12814015_10208836862541794_6930830903799246380_n

AKTUALIZACE 11.3.2016 23:37

Zastihli jsme Tomáše, kterému přišlo CD, aby nám zodpověděl pár otázek.

Radek: Tomáši, jak jsi se cítil, když jsi nalezl v obálce z Francie CDčko s tímto videem?

Tomáš: Původně jsem vůbec nechápal, o co jde. Očekával jsem všechno, ale to co jsme našli předčilo má očekávání. A popravdě, nás to všechny v herním klubu zaujalo. Hlavně styl, kterým je video natočeno. Připomíná mi Anonymous.

Radek: Co budeš s nahrávkou dělat dál?

Tomáš: Zcela narovinu. Je to šílená věc. Nahrávku jsem poslal na internet, předal Policii a také médiím. Hádanky, které jsou ve videu ukryty samozřejmě nevyřeším sám. Přeci jenom, se musím starat o herní klub plný lidí.

Radek: Co si myslíš, že je smyslem videa?

Tomáš: Já doufám, že je to jen nějaká internetová hra. A také doufám, že se nám všem podaří zjistit, proč jsme byli vybráni zrovna my a naše adresa.

AKTUALIZACE 12.3.2016 00:40

Kontaktovali jsme zahraničního experta na záhady. Kromě toho, že identifikoval okamžitě Aramejsky zpívaný otčenáš, upozornil také na to, že většina hádanek může skrývat cézarovu šifruNáš slovenský kontakt dále dodal, že divné obrazce vedle masky připomínají binární kód. Podobně znázorněný byl i ve zprávě, která byla vyslaná do vesmíru z radioteleskopu Arecibo.

arecibo

Vypadá to, že celá věc zašla dál, než jsme čekali.

AKTUALIZACE 12.3.2016 01:20

Našla se maska! Člověk na videu jí upravil. Uříznul pusu a namaloval červený kříž. Hodně zajímavé.

AKTUALIZACE 12.3.2016 01:55

Triumph of Harmony ve videu odkazuje prý na sochy, které jsou vystaveny na Grand Palais. Celé řešení hádanky se tak komplikuje, ale je čím dál tím víc jasné, že se autor snaží upoutat pozornost na Francii.

triumph

Existuje také google dokument, který sleduje hádanky a snaží se je řešit.

AKTUALIZACE 12.3.2016 03:00

Tým expertů na luštění online hádanek stále ustavičně pracuje na řešení hádanek společně s komunitou. K případu se vrátíme zase dopoledne. Přejeme dobrou noc.

AKTUALIZACE 12.3.2016 12:20

Zde jsou fakta, která o videu víme. Pravděpodobně o tomto videu neslyšíme naposledy.

  • Video není teroristickou výhružkou.
  • Hodně hádanek, je již vyřešených, díky komunitě.
  • Autor původního podobného videa Parker Wright se vyjádřil, že nejde o jeho práci.
  • Balíček byl náhodně zaslán z Francie do počítačové herny SkillZone, zřejmě protože dotyčný věděl, že se tím bude někdo zabývat.
  • Případem se zabývá již i policie ČR.
  • Nikdo stále nezná pravý význam hádanek a je dost pravděpodobné, že nikdy znát ani nebude, pokud se neozve autor videa.

AKTUALIZACE 13.3.2016 21:42

Je konec! Po dvou dnech se odhalil záměr a výsledek celého videa. Jedná se o kampaň francouzské metalové kapely Pavillon Rouge. Veškerá řešení hádenek vedla na jména jejich skladeb. Důvodem zaslání na adresu SkillZone je kvůli spojení blízkého místa s Winstonem Churchillem. Nebyl v tom žádný jiný záměr, než jen tímto způsobem dát vědět o novém albu, které se kapela chystá udělat. Členem kapely je navíc frontman, který se jmenuje François (což je název složky, který se vytáhl z původních meta-dat).

vvv

Vzhledem k tomu, že video obsahovalo hromadu hádanek, nelze jej jednoduše prohlásit za výhružku. Pravděpodobně tak kapelu nečeká žádný postih; jen zviditelnění od médií. To byl dle všeho záměr, který se kupodivu vydařil.

Všichni si oddychnuli. Dokument s kompletním řešení hádanek je momentálně na žádost kapely skrytý. Dokument stále existuje, odkaz najdete zde, tvůrci ho zase zpřístupní. Ilumináti se opět nepotvrdili.

Byl to zajímavý víkend! Tímto je případ uzavřen.

Tagy: záhada YouTube creepy video hádanka

Zdroje:  YouTube.com,Facebook,Vlastní